Sådan påvirker kaffe din fysiske præstationsevne

Det gyldenristede guld

Danmark er en nation af kaffedrikkere. Faktisk er hele 45% af befolkningen store tilhængere af morgenkaffen som en obligatorisk del af morgenrutinen. Og kaffen viser sig at have flere positive indvirkninger i vores dagligdag, end man måske lige går og tror.

Flere undersøgelser har forsøgt at afdække kaffens påvirkning på kroppens præstationsevne f.eks. ved sportslige præstationer. De eventuelle påvirkninger af kaffen knytter sig primært til koffein frem for kaffe-indholdet i sig selv – uanset om det gælder træning eller morgentræthed. Så aflægger du et fast besøg forbi arbejdets kaffeautomat for at få noget energi, så er der god grund til at blive ved med det.

Koffein og sport

En analyse foretaget af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har påvist, at koffeinindholdet i kaffen har en betydelig effekt på sportspræstationer særligt udholdenhedssport på intervaller over 5 min. som f.eks. cykling, løb og roning. Der er dog ikke påvist en direkte indvirkning på korttidsaktiviteter med høj aktivitet.

Årsagssammenhænget viser sig at have indflydelse på den gennemsnitlige præstation i forhold til udholdenhed (forholdet mellem tid og distance), samtidig med at det reducerer muskelsmerte. Der kan altså være god grund til at drikke de gyldne dråber før du bevæger dig op på motionscyklen.

Den mere fysiske forklaring ligger i, at koffein hæver adrenalinniveauet og øger blodgennemstrømningen til hjerte og muskler, der dermed fremmer evnen til at udføre fysisk arbejde og motion. Mere konkret sker forbindelsen i udvalgte receptorer i hjernen (proteiner der oversætter ydre signaler til forandringsprocesser i kroppens celler). Det resulterer dermed i øget adrenalin og en stimulering af kroppens energiforbrænding, som således øger flowet af blod til muskler og hjerte.

Kaffe-myter

Flere myter går på, at kaffe er både mere vanddrivende og til og med kan have en dehydrerende effekt på kroppen. Nyere undersøgelser viser dog, at kaffen har omtrent den samme indvirkning på væskebalancen som helt almindeligt vand. Det gælder både ved fysisk aktivitet og i hviletilstand.

Faktisk består sort kaffe af 95 % vand og bevarer dermed sin gavnlige effekt uden at dehydrere. Et moderat koffeinindtag vil derfor ikke påvirke kroppens samlede vand- og væskefordeling.

Når det kommer til kalorieregnskabet giver kaffen som udgangspunkt også god plads her. Her bliver valget af mælk og andre tilsætninger dog afgørende. Sort kaffe ligger på 0 kalorier pr. 100 g hvorimod kaffe latte med sødmælk bonner ud med 120 (2,5 dl). Så ønsker du at spare på kalorierne, bør du gå efter den mest fedtfattige udgave.